Hijsen en heffen bij EKH.nl

Bij EKH.nl vinden wij het belangrijk om het veiligheidsniveau tijdens het hijsen en heffen op het hoogste niveau te brengen. Wel is het belangrijk om te zeggen dat hijsen en heffen echt niet twee dezelfde dingen zijn. Hijsen houdt in dat een last wordt omhoog gebracht door een takel, een voorbeeld is een zwenkkraan of een portaalkraan. Echter bij heffen bedoelen wij de last te tillen door middel van bijvoorbeeld een hefwerktuig. Echter is het belangrijk om bij beide onderdelen de middelen tip top in orde te hebben. 

De rol van EKH.nl

De rol van EKH.nl is dat ons doel is om maximale veiligheid te waarborgen als het gaat om hijs- en hefmiddelen. De EKH staat voor Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen en wij verenigen graag deze bedrijven. Om dit doel te kunnen bereiken, hebben alle keurmeesters eerst een opleiding moeten volgen om klanten ervan te kunnen verzekeren dat de inspectie en keuring op een deskundige wijze verloopt. Hijs- en hefmiddelen kunnen zelf een EKH-certificaat krijgen maar ook een bedrijf zelf kan EKH-gecertificeerd worden. Dit zou dus betekenen dat alle middelen van dit bedrijf voldoen aan de eisen maar ook dat het bedrijf er alles aan doet om de veiligheid van haar klanten te waarborgen. Echter krijgt een bedrijf niet zomaar deze certificatie. Er is een formele checklist waar een bedrijf eerst aan moet voldoen. Als het bedrijf voldoet aan alle eisen, dan mag het bedrijf gebruik maken van de EKH-keuringssticker, het EKH logo als keurmerk en het EKH keuringsrapport. 

Opleiding tot EKH Keurmeester

Om een EKH keurmeester te worden, dient men eerst een opleiding te volgen. Hiervoor moet u wel eerst een relevante opleiding hebben gedaan om in deze branche aan de slag te kunnen gaan als keurmeester. De opleiding wordt altijd afgesloten met een examen. Als men dit examen met succes afrondt, krijgt de nieuwe keurmeester een officieel certificaat. Wel worden alle keurmeesters elke vijf jaar gekeurd en vindt er een hercertificatie plaats. Dit gebeurd steekproef gewijs en dit wordt altijd gedaan door een keurder die onafhankelijk is. Op die manier wordt er streng gekeken naar de werkzaamheden en de veiligheid.