Hout

Om de duurzaamheid van hout te verhogen wordt dit materiaal in het algemeen vaak gelakt, gebeitst, of geverfd. Maar wat is nu precies het verschil van de bovengenoemde handelingen? Ten eerste moet je weten, waarom wil je het hout behandelen. De algemene voordelen zijn hier onder opgenoemd.

  • Het wordt visueel aantrekkelijk, doordat het bijvoorbeeld met kleur mooi in het oog springt.
  • Het verhoogt de duurzaamheid doordat er geen vocht in kan dringen.
  • Glans toevoegen aan het geschilderde object.
  • De houtnerf duidelijker zichtbaar maken.

Als je bijvoorbeeld een houten voordeur van bijvoorbeeld eikenhout wil lakken, vergt dit nog enige voorbehandeling. Deze houtsoort mag je absoluut niet water ontvetten maar adviseren wij thinner, ammoniak of een natuurvriendelijker alternatief. De volgende stap is het opschuren van het hout, hiermee creeer je een vlak oppvervlakte waar de verf, beits of lak zicht goed aan kan hechten.

Daarna is het zaak dat het hout stofvrij wordt gemaakt en kan het hout worden behandelt met verf, beits of lak. Voor een massief houten blad adviseren wij om deze een keer in de grondverf te zetten en daarna minstens twee keer in de lak/verf.

Het verschil tussen lak en verf is dat lak meestal een transparante verf is die eigenlijk alleen als doel heeft het hout te beschermen en/of een glans mee te geven. Verf daarentegen heeft dezelfde eigenschap maar voegt ook nog een visueel aspect toe, namelijk kleur. Beits voegt niks toe aan de duurzaamheid van het hout maar laat wel mooi de structuur, de nerven, van het hout zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *