Tips om ongelukken met de steiger te voorkomen

In Nederland gebeuren er helaas vaak serieuze ongevallen met een steiger. Dat gebeurt door het hele land. Helaas gaat het dan ook nog vaak om ongelukken met ernstig letsel tot gevolg of zelfs met dodelijke afloop. Ongelukken met steigers kunnen vaak in de volgende categorieën worden verdeeld:

Steiger
  • door vallende voorwerpen
  • een val van hoogte
  • een ingestorte steiger
  • elektrocutie

Controle en training

Steigers moeten voor gebruik, en na elk incident dat de stabiliteit zou kunnen hebben beschadigd, goed worden geïnspecteerd. Regelmatige inspectie is met name van belang wanneer een steiger lange tijd op dezelfde plek staat. Maar ook training is belangrijk, met name als de steigers door professionals worden gebruikt op regelmatige basis. Alle medewerkers die werken op hoogte met of op een steiger moeten de gevaren van hun werkomgeving kennen en weten hoe risico’s te vermijden.

Steiger

Installatie en opruiming

De steiger moet worden opgebouwd, afgebroken of veranderd onder leiding van een getrainde professional, de toezichthouder steigerbouw. Installatie moet altijd gebeuren in overeenstemming met de aangeraden procedures van de fabrikant. Steigerelementen van verschillende fabrikanten mogen niet met elkaar gemixt worden. Dat is belangrijk om te onthouden! Een onvolledige steiger moet duidelijk worden afgesloten met bijvoorbeeld een waarschuwing dat de steiger niet mag worden gebruikt.

Opgeruimde werkplek

Tot slot is het simpelweg belangrijk dat iedereen goed oplet en de werkplek netjes houdt. Laat geen gereedschap of bouwmaterialen liggen op de steiger, al helemaal niet aan het einde van de werkdag. Ruim rommel onmiddellijk op. Zorg ervoor dat gereedschap of ander materiaal niet naar beneden kan vallen en dat niemand er overheen kan struikelen.