Vissen als huisdieren? Dat is hartstikke leuk!

Bij huisdieren denk je misschien niet gelijk aan vissen. Of misschien juist wel, maar dan als grapje. Zeur je als kind al jarenlang om een gezellige puppy of schattige kitten, dan krijg je wellicht vaak te horen dat een vis als huisdier de enige optie is. Teleurgesteld ga je dan weer verder, maar eigenlijk is een vis hartstikke leuk als huisdier. Het is niet te vergelijken met een hond of kat, maar ook vissen zijn levende dieren die je huis gezellig maken. Daarnaast kun je het allemaal zo groot of klein aanpakken als je zelf wilt. In deze blog lees je daar meer over.

Vissen kiezen

Oké, je hebt besloten om in te gaan op het aanbod en gaat vissen uitkiezen. In het tuincentrum of de dierenwinkel zie je allerlei soorten. Grote vissen, kleine vissen, gekleurde vissen, vissen met grote vinnen, ga zo maar door. Maar hoe kies je nu eigenlijk een geschikt soort uit? Allereerst is het belangrijk het aquarium niet te vol te maken. Beperk je tot enkele soorten, bijvoorbeeld guppy’s, platy’s, neontetra’s, bonte vlinderbaarsjes of sumatraatnjes. Deze soorten zijn naast oranje goudvissen zeer geschikt om in een aquarium te plaatsen. Nadat je jouw favoriete soort hebt gekozen, haal je ze in een transportzak op. Hoe langer het transport, hoe meer zuurstof en in de zak aanwezig moet zijn. Thuis aangekomen moet je de vissen voorzichtig in het aquarium zetten. Leg eerst de gesloten transportzak voorzichtig in het aquarium. Open de zak langzaam aan de bovenkant en schep geleidelijk water uit het aquarium in de zak. Daarna kun je ze voorzichtig met een netje uit de zak halen.

Het aquarium kiezen

Voordat je de vissen gaat kopen, moet je natuurlijk een aquarium hebben. Er zijn verschillende soorten, waaronder zoetwateraquariums, koudwateraquariums en zeewateraquariums. Afhankelijk het de vissoort kies je het beste aquarium. Een gezelschapsaquarium is geschikt voor beginners. Hier kun je verschillende vissoorten en plantensoorten huisvesten die samen voor een kleurrijk geheel en daarmee gezelligheid zorgen. Vooral als beginner kun je kiezen voor een zo groot mogelijk aquarium. Deze zijn namelijk minder gevoelig voor problemen met de techniek of waterstanden. Daarnaast worden rechthoekige aquariums het meest gekozen. Vissen voelen zich hier het meest comfortabel in.

Het aquarium decoreren

Nadat je het aquarium op de juiste manier hebt ingericht, is het tijd om deze te decoreren. Je kunt ten eerste gebruik maken van aquariumplanten, die de vissen voldoende schuilplaatsen bieden. Ook kun je stenen en hout plaatsen op het grind. Kies je voor een donkere achterwand of donkere stenen, dan kun je een mooi ontwerp maken door het plaatsen van waterdichte ledstrips. Je kunt uiteraard ook zelf decoratie maken. Online zijn er tal van voorbeelden te vinden.