geluidsmeting

Heeft een lawaaierige situatie je ooit een grimas achtergelaten en je oren geklemd? Waarom klinken sommige geluiden zo hard? Er zijn veel factoren van invloed op hoe hard een geluid lijkt, waaronder hoe lang het duurt, de frequenties (of toonhoogtes) van het geluid en de omgeving waarin u het geluid hoort. Een andere belangrijke en gemakkelijk te meten factor is de geluidsintensiteit of het volume. Dit doe je met een geluidsmeting.

geluidsmeting

Hoe voeren we een geluidsmeting uit?

We meten de geluidsintensiteit (ook wel geluidsvermogen of geluidsdruk genoemd) in eenheden die decibel worden genoemd. Decibels (dB) zijn genoemd ter ere van Alexander Graham Bell, de uitvinder van zowel de telefoon als de audiometer. Een audiometer is een apparaat dat meet hoe goed iemand bepaalde geluiden kan horen. Een moderne versie ervan wordt nog steeds gebruikt om gehoorverlies te diagnosticeren.

Decibels verschillen van andere bekende meetschalen. Hoewel veel standaard meetinstrumenten, zoals linialen, lineair zijn, is de decibelschaal logaritmisch. Dit soort schaal geeft beter weer hoe veranderingen in geluidsintensiteit daadwerkelijk aanvoelen in onze oren. Om dit te begrijpen, moet u denken aan een gebouw dat 25 meter hoog is. Als we nog eens 3 meter bouwen, wordt het gebouw 12,5 procent hoger, wat ons net iets groter lijkt; dit is een lineaire meting. Als we de logaritmische decibelschaal gebruiken, als een geluid 80 decibel is en we voegen nog eens 10 decibel toe, zal het geluid tien keer intenser zijn en ongeveer twee keer zo luid in onze oren klinken. Soms gebruiken we verschillende versies van decibel. A-gewogen decibel worden vaak gebruikt bij het beschrijven van aanbevelingen voor geluidsniveaus voor gezond luisteren.

Slakvormig orgaan

Het slakkenhuis is een slakvormig orgaan in je binnenoor waarmee je kunt horen. Het slakkenhuis kan reageren op een bepaald frequentiebereik of toonhoogtes. (Lees meer over hoe we horen of bekijk een video over hoe geluid naar de hersenen reist.) Het slakkenhuis reageert het beste op frequenties in het bereik van menselijke spraak. Het reageert niet zo goed op frequenties die veel hoger of lager zijn. Wanneer geluiden bevatten frequenties die te hoog of te laag zijn om te horen – zoals bij ultrasone en infrasone geluiden – reageert ons slakkenhuis helemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *